ΕΣΠΑ

Φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία

Φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία

Η θεμέλια αρχή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία είναι η βελτίωση της ευεξίας και η ενδυνάμωση του ατόμου με την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, της άσκησης της αύξησης της επίγνωσης του σώματος και της λειτουργικής κίνησης, συγχωνεύοντας σωματικά και ψυχικά στοιχεία του ατόμου.

Η φ/θ στην ψυχική υγεία βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και κλινικές αποδείξεις και συμβάλλει στην αντιμετώπιση πληθώρας ψυχικών διαταραχών τόσο στους ενήλικες ( όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ψωχώσεις, διαταραχές προσωπικότητας, άνοια κτλ) όσο και στα παιδιά και τους εφήβους που πάσχουν από διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς, νοητική στέρηση, αναπτυξιακές διαταραχές κτλ.

Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα έχουν συχνά και συνοδά νοσήματα, τα οποία οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν επιτυχώς, συμβάλλοντας στην πρόληψη και μείωση των περισσοτέρων παραγόντων θνησιμότητάς τους.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί ο φυσικοθεραπευτής είναι:

  • Εργαλεία αξιολόγησης,
  • Μάλαξη
  • Κινησιοθεραπεία
  • Βιονανάδραση
  • Διάφορες τεχνικές χαλάρωσης,
  • Ειδικές τεχνικές αναγνώρισης του σώματος ( body awareness)
A- A A+
Προσβασιμότητα στον Ιστό (Web Accessibility) σημαίνει ότι άτομα με όλες τις ικανότητες αλλά και άτομα με αναπηρία μπορούν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν, να περιηγούνται και να αλληλεπιδρούν με το διαδικτυακό περιεχόμενο. Η δυνατότητα αξιοποίησης των συστημάτων πληροφορικής και της ηλεκτρονικής πληροφορίας από οποιονδήποτε κατοχυρώνεται τεχνικά και νομικά σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.