ΕΣΠΑ

Κινησιοθεραπεία / Θεραπευτική Άσκηση

ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της φυσιοθεραπευτικής επιστήμης.  Η κινησιοθεραπεία στοχεύει στην ανάκτηση της κίνησης των αρθρώσεων, την ενεργοποίηση και αύξηση της ελαστικότητας των μυών, την μείωση των συμφύσεων, την ιδιοδεκτική επανεκπαίδευση. 

Μπορεί να είναι παθητική, υποβοηθούμενη ή ενεργητική. Χρησιμοποιεί τα χέρια του θεραπευτή, διάφορα μηχανήματα, την δύναμη των μυών του ασθενή και εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες της βαρύτητας. 

Όλα τα υπόλοιπα μέσα χρησιμοποιούνται για την αντιφλεγμονώδη κυρίως δράση τους. Η κινησιοθεραπεία, έρχεται στην δεύτερη φάση της αποκατάστασης,  ήπια στην αρχή και πιο εντατική στη συνέχεια, ενεργοποιεί ξανά τον τραυματισμένο μέλος και βοηθά τον ασθενή να επανέλθει στις προηγούμενες δραστηριότητες του.  

Η εφαρμογή της καλύπτει όλο το φάσμα των παθήσεων:

  • Ορθοπεδικές ( κατάγματα, διαστρέμματα, μυικές και συνδεσμικές κακώσεις , οστεοπόρωση)
  • Νευρολογικές ( ημιπληγίες, παραπληγίες, βλάβες περιφερικών νεύρων )
  • Αναπνευστικές ( μετεγχειρητικά ή αμιγώς αναπνευστικές παθήσεις)
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Παιδιατρικά προβλήματα ( εγκεφαλική παράλυση, μυοπάθειες κτλ )

Εκτός από την κλασική κινησιοθεραπεία, σήμερα υπάρχουν πολλές ειδικές τεχνικές κινητοποίησης, περίδεσης επανεκπαίδευσης ισορροπίας κ.α. που συνεπικουρούν στην καλύτερη αποκατάσταση των προβλημάτων του ασθενή.

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Είναι συμπλήρωμα της κινησιοθεραπείας και χρησιμοποιείται στο τελευταίο στάδιο της αποκατάστασης.  

Περιλαμβάνει ασκήσεις ενεργητικές, ελεύθερες, με λάστιχα ή αλτήρες, ιατρικές μπάλες και διάφορα όργανα εκγύμνασης. 

Σκοπό έχει την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, την πλήρη ενδυνάμωση του ασθενή ή του αθλητή και την τελειοποίηση των δεξιοτήτων του ώστε να επανέλθει στις προηγούμενες δραστηριότητες του και κυρίως να του μάθει τρόπους πρόληψης μελλοντικών τραυματισμών.

A- A A+
Προσβασιμότητα στον Ιστό (Web Accessibility) σημαίνει ότι άτομα με όλες τις ικανότητες αλλά και άτομα με αναπηρία μπορούν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν, να περιηγούνται και να αλληλεπιδρούν με το διαδικτυακό περιεχόμενο. Η δυνατότητα αξιοποίησης των συστημάτων πληροφορικής και της ηλεκτρονικής πληροφορίας από οποιονδήποτε κατοχυρώνεται τεχνικά και νομικά σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.