ΕΣΠΑ

Manual Therapy (Evienth - Kaltenborn)

MANUAL THERAPY

To Μanual Τherapy (ΜΤ) ή αλλιώς  Ορθοπεδική Θεραπεία με Χειρισμούς (ΟΜΤ) είναι ένα ειδικό κομμάτι της Φυσιοθεραπείας για την αποκατάσταση των νευρο-μυικων-σκελετικών προβλημάτων, βασιζόμενη στον κλινικό συλλογισμό, χρησιμοποιώντας πολύ εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης, που περιλαμβάνουν χειρισμούς & θεραπευτικές ασκήσεις.

H Ιστορία του Manual Therapy

Το ΜΤ ξεκινά από την αρχαιότητα και με το πέρασμα των αιώνων εμπλουτίζεται και γίνεται πιο « επιστημονικό ».  Αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά από την ιατρική κοινότητα έγινε τελικά αποδεκτό. 

Στην δεκαετία του ’70 οι ιδρυτές και κύριοι εκπρόσωποί του είναι οι Μennel, Cyriax, Kaltenborn καθώς και ο Maitland. Στην δεκαετία του 90 οι Mark Jones και Buttler εισήγαγαν  τον κλινικό συλλογισμό (clinical reasoning ) και την κινητοποίηση του νευρικού ιστού αντίστοιχα, και  διεύρυναν τον τρόπο σκέψης στο ΜΤ. 

Σήμερα το ΜΤ είναι ευρέως διαδεδομένο και αποδεκτό  σε όλο τον κόσμο.

Πώς εφαρμόζεται

Η τεχνική του συνίσταται στην εφαρμογή ειδικών χειρισμών που εφαρμόζονται σε αρθρώσεις, μύες και στο νευρικό ιστό, κατόπιν προσεκτικής εξέτασης. Σκοπός είναι η απελευθέρωση της κίνησης των αρθρώσεων. Στη συνέχεια, ακολουθεί ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ασκήσεων για την επανεκπαίδευση του σώματος που αποσκοπεί στη καλή λειτουργία του και στην προστασία του από μελλοντικούς τραυματισμούς. 

A- A A+
Προσβασιμότητα στον Ιστό (Web Accessibility) σημαίνει ότι άτομα με όλες τις ικανότητες αλλά και άτομα με αναπηρία μπορούν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν, να περιηγούνται και να αλληλεπιδρούν με το διαδικτυακό περιεχόμενο. Η δυνατότητα αξιοποίησης των συστημάτων πληροφορικής και της ηλεκτρονικής πληροφορίας από οποιονδήποτε κατοχυρώνεται τεχνικά και νομικά σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.