Pilates

Τι είναι το Pilates: Είναι μια μέθοδος εκγύμνασης που κρατά το σώμα σε άριστη φυσική κατάσταση, βασιζόμενη σ’ ένα σύστημα ασκήσεων διάτασης και ενδυνάμωσης. Την εμπνεύστηκε ο Ελληνογερμανός Joseph Hubertus Pilates (1880-1967).

Τι προσφέρει το pilates. Ο Joseph Pilates συνήθιζε να λέει: Σε 5 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι τη διαφορά, σε 10 το αισθάνονται οι άλλοι και σε 20 έχεις ένα εντελώς καινούριο σώμα.

Το pilates: δυναμώνει και τονώνει τους μυς, βελτιώνει τη στάση του σώματος, αυξάνει την ευλυγισία, ενώ παράλληλα συντονίζει και ισορροπεί σώμα και μυαλό.

Η μέθοδος έχει τις ασκήσεις χωρισμένες σε επίπεδα, ώστε να είναι κατάλληλο και προσιτό και σ’ αυτούς που δεν έχουν ασκηθεί ποτέ, αλλά και σε επαγγελματίες αθλητές.

Εκτός από λειτουργική εκγύμναση του σώματος το Pilates είναι και ένα φυσικό μέσο αποκατάστασης. Επειδή αντιμετωπίζει το σώμα σαν σύνολο, δεν προκαλεί τραυματισμούς, έτσι μπορεί να εφαρμοστεί σαν μέσο αποκατάστασης τραυματισμών και χρόνιων παθήσεων.

Οι βασικές αρχές του pilates:

Αναπνοή: Αποβάλλεται ο μολυσμένος αέρας, οξυγονώνεται το αίμα, και ελέγχουμε καλύτερα τις κινήσεις μας

Κέντρο: Ολη η ενέργεια για τις ασκήσεις πηγάζει από τους μυς που περιβάλλουν την κοιλιά μας και απλώνεται προς τα άκρα. Αυτή η ενέργεια συντονίζει τις κινήσεις και στηρίζει τη ζωή μας.

Αυτοσυγκέντρωση: Εστιάζοντας τη σκέψη στην περιοχή του σώματος που εκτελεί την άσκηση, αντιλαμβανόμαστε πώς οι μυς ανταποκρίνονται στις εντολές του εγκεφάλου

Έλεγχος: Με την κατάλληλη προσοχή αποφεύγουμε τους τραυματισμούς. Δεν γίνονται μηχανικές και απρόσεχτες κινήσεις.

Ακρίβεια: Έμφαση στη σωστή εκτέλεση της άσκησης και όχι στον αριθμό των επαναλήψεων

Ρευστότητα:  Αρμονία στις κινήσει, με ροή που σέβεται το σώμα μας.

Οφέλη από ένα σωστό πρόγραμμα pilates:

  • Σωστή στάση και ενδυνάμωση των μυών του κορμού
  • Βελτίωση της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος
  • Αύξηση της κοιλιακής δύναμης
  • Υγιείς αρθρώσεις
  • Ομοιόμορφη μυϊκή ανάπτυξη σε όλο το σώμα
  • Βελτίωση ευλυγισίας και ισορροπίας
  • Συντονισμός μυαλού, σώματος και πνεύματος για καλύτερη ζωή

 

Pilates Pilates Pilates

Μπορώ να κάνω pilates;

Η μέθοδος είναι κατάλληλη για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Επίσης είναι ιδανική για γυναίκες μετά τον τοκετό για σύσφιξη των κοιλιακών μυών και για αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς ( κατάγματα, χειρουργεία) ή προβλήματα σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο).

Αρκεί μόνο το Pilates;

Δεν υπάρχει σύστημα γυμναστικής που να είναι από μόνο του αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες ενός οργανισμού.

Ο συνδιασμός Pilates, αερόβιας άσκησης και σωστής διατροφής μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για μια άριστη φυσική κατάσταση.

Είναι σημαντικό πριν από την έναρξη οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό, με τον οποίο θα συζητήσετε το πρόβλημά σας, θα θέτετε τους στόχους σας και θα σχεδιάσετε το κατάλληλο πρόγραμμα εκγύμνασης για εσάς.

Για τον λόγο αυτό, τα ολιγομελή τμήματα 1-3 ατόμων προσφέρουν εξειδικευμένη άσκηση και προσωπική επίβλεψη και διόρθωση των ασκήσεων, καθώς και προσαρμογή του επιπέδου άσκησης στο επίπεδό σας.

A- A A+
Προσβασιμότητα στον Ιστό (Web Accessibility) σημαίνει ότι άτομα με όλες τις ικανότητες αλλά και άτομα με αναπηρία μπορούν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν, να περιηγούνται και να αλληλεπιδρούν με το διαδικτυακό περιεχόμενο. Η δυνατότητα αξιοποίησης των συστημάτων πληροφορικής και της ηλεκτρονικής πληροφορίας από οποιονδήποτε κατοχυρώνεται τεχνικά και νομικά σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.